Hoe ervaren kleine kinderen een uitvaart?

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 14:17

Kleinere kinderen worden nog te vaak weggehouden of beschermd bij een uitvaart. “Dat kunnen ze nog niet aan”, wordt er dan gezegd. Uit ervaring kan ik vertellen dat kinderen hiermee goed kunnen omgaan, als de hele gang van zaken maar goed wordt uitgelegd.

Ik gebruik daar zelf altijd enkele boekjes voor. Voor de kleinere kinderen tot ongeveer 4 jaar gebruik ik altijd Bo de Beer neemt afscheid. Dit boekje is van In de wolken, www.in-de-wolken.nl De tekst is van Riet Fiddelaars-Jaspers. Zij omschrijft op een heel begrijpelijke manier waarom Bo de Beer verdrietig is. Ook kunnen de kinderen op elke bladzijde de tekeningen inkleuren.

Voor de wat oudere kinderen tussen 6 en 14 jaar gebruik ik meestal Mijn herinneringsboek, nu jij hier niet meer bent van mijn collega Corine, van Corine de Jong uitvaartverzorging. Corine heeft op een hele mooie manier alle stappen in de week vóór en van de uitvaart omschreven. Het boek is een herinneringsboek. Kinderen kunnen er in schrijven, kleuren en plakken, maar er staan ook ervaringsverhalen van kinderen in. Een mooi, waardevol herinneringsboek.

Er zijn tal van boeken, puzzels. Richard Hattink van Bij de Hand uitvaartverzorging heeft zelfs lego op de markt gebracht waarmee een uitvaart kan worden uitgebeeld. Kinderen kunnen hiermee spelenderwijs uitbeelden wat er gebeurt in een week voor de uitvaart. Ook voor ouders is dit een mooie aanleiding om vragen van hun kinderen te kunnen beantwoorden.

Tegenwoordig gebruik ik ook de plakhartjes van Hout met Passie. Dit bedrijf wil graag een steentje bijdragen door de suggestie te doen om kinderen houten hartjes te laten beschrijven of te kleuren. En deze fraai vormgegeven hartjes bijvoorbeeld op de uitvaartkist te plakken. Ook de kist beschilderen op allerlei manieren kan natuurlijk heel mooi en persoonlijk zijn. Kortom, laat de kinderen in samenspraak met hun ouders of de hele familie lekker meelopen en zorg ervoor dat ze goede informatie krijgen. Ze willen ook zo graag overal bij betrokken worden. En dat kan écht, ook op een hele kinderlijke manier. Als je hierover meer informatie wenst kun je met mij contact opnemen via info@consolare.nl of via 06-25390416.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.